2011-11-17 20:12:00

BGL

Ismét itt.

Szerettem volna előbb jelentkezni, de hát az élet nem akarta. Még vasárnap elmentünk Pifuval sétálni a körnéyken. uszkve 15km volt. De nem ez a lényeg. próbáltam barátkoznia z itteni világgal. Lelekes voltam, nagyra nyílt szemmel néztem a világot, amit mit tagadjam, eléggé furcsának láttam. Jó. nem cska láttam, látok most is. Nem tudom megmagyarázni és összerakni a legnagyobb furcsaságot, ami itt van, mégpedig az óriási különbséget a kerítés két oldala között. Ha benn vagy a kerítésen belül, akkor Te vagy a milliomos világ tagja. De legalábbis semmiben nem érzel hiányt. Mindenhol szépen nyírt fű, élére állított pálmafák, otthon se látott paloták, legtöbbje üvegpalota, hatalmas, padló-plafon ablakokkal. Tiszta Amerika. Egy lépéssel odébb, a kerítésen túl pedig kb a semmi. és nem tartalmilag semmi, hanem anyagilag. Rengeteg ember, autó és motor/robogó (ahogy ők mondják négy- és kétkerekű). Még több árus, bódé és...por, szemét. Nem ritkán nejlonból, műanyagból, zsákbol toldozott sátrak, kolóniába rendezve. Ezt még nem sikerült elrendeznem, hogy ez igy jó, de elfogadom.

Szintén nagyon furák a szagok. Gondolkoztam, figyeltem. az ízekkel semmi baj nincs. a kaják 99,5%a csípős, de kellemes ízü. a maradék fél százalékkal ki lehetne üldöznia  világból, és persze egy csomó csípőst meg se kóstoltam, de az ízekkel nincs baj. általában szokatlanok, de nem kellemetlenek (kivéve a vízé, brrr). Nahde a szagok. ... valahogy mindennek currys rizs szaga van. esetleg izzadsággal keverve. Mindenki mondta, hogy büdösek az itteniek, de ez nem igaz. Nem igazán éreztem még rossz szagú embert. De még az izzadtság is curry szagú, fura. Aztán ugye jön hozzá a por ami száll a levegőben. Meg a mindenféle árusoktól jövő szag. Meg az autók bűze.... és a kajának is számomra kicsit gyomoridegesítő szaga van néha.(bár az ize továbbra se kellemetlen.) fura ez is. :)

Hogy mi más még itt? szokatlan, hogy mindenki kedves. oké, látványosság vagyunk az utcán mert fehérember, de mindenki kedves és bár úgy érzi az európai hogy azért mert pénzt hozunk. de pár nap alatt kiderül, hogy nem azért. Egyszerűen mert kedvesek, segítőkészek és kész. fogadd el. :)

Viszont nem igaz, hogy olcsóság van. nem sokkal olcsóbb az élet itt, mint otthon. összehasonlitásnak a mai vacsi jó volt. pizza, 25cm-es, 330 Rp. az nálam számolva 1500 Huf. ... de pl a taxi 11 Rp/km, az tényleg nem drága...csak gyalog gyorsabb vagy sokszor :) A szári 3500nál kezdődik. bár a boltban mutattak 8900 ért is. :)

NAhde vissz a sztori részhez.

Vasárnap sétáltunk, vacsiztunka  szállodában. Hétfőn meló.

Az irodában sokan vannak, nem tudtam, hogy ennyien lesznek :) Egy emelet nagoyn sok ember, egy légtér. paravánok ugyan vannak az asztalok között, körül, de szerintem csak aézrt, hogy ne lógjanak át a kábelek. nekem a mellkasomig érnek. Kivállóan lehet rájuk könyökölni és onnan nézni a sok szorgos indiai fejet, amint dolgozik. Szinte senkin nincs füles, zenéthallgatni. és bár sokan -kockáztatom sok százan- vannak egy légtérben, mégsincs hangzavar, még annyi sem mint otthon szokott lenni. A "konyhában" vizet meg teát lehet szerezni, de evőeszköz sincs (pl hogy megkeverd a poharadban az oldódó gyógyszert...)

Az pedig, hogy a kertben itt is élére állitva vannak a pálmák meg bokrok meg fű, mondanom sem kell.... és az épület is simán átjöhetne hozzánk. jah! még fura. mindenhol biztonsági őrök vannak. Igaz Kamill 5öt elsodorna csak a menetszelével, de vannak. A Mumbai robbantás óta.

sose lesz sztori ebből :D

Ebéelni a kantinban eszik mindenki, nincs asztalnál evés. Van aki hozza otthonról a kaját, tupperware dobozban, ami tupperware kistáskában van. :) van aki itt veszi. Utolérhetetlen. Alkalmazottaknak 20, külsősöknek 45 Rp az ebéd. Ha szendvicsset veszel, az már van néha 100 is. Sorbanállsz, veszel egy kerek, kb 30Cm átmérőjű tálcát (teszek fel képet róla). Bele 4-5 kis tálkát. kis tálkába szószt szedsz, tálcára teszed a rizst. Szerzel kanalat. tálcán kevered a trutyikat a rizzsel vagy eszed őket a kenyérrel. Ismétcsak: nemigaz a csak jobbkész szabály. Egész sokan használják a balt is. igaz csak a kenyér tépésre, de használják. van aki nem. Kanál a trutymákos rizs evéshez kell. Ebéd után kézmosás :-) Aminél előszőr szívrohamot kaptam, ma már majdnem tudtam ignorálni az az, amikor a tejesládába beleöntik a kis fém tálkákat. Mintha felboritanál 3-4 tányérral teli tornyot. és persze mivel a kantin nagy, többszázan esznek hatalmas a hangzavar. inkább szájrol olvasással tudok kommunikálni mint hallás útján. Próbálok majd titkon videózni...

Hétfő este már éreztem, hogy valami nem kerek, inkább hullámzik, dülöngél, szaladgál, rugkapál. Kedden nem lett jobb, délutánra egész rosszul lettem, melóból gyorsan. 6tól éjfélig aludtam...utána egész pontosan két óránként volt jelenésem egy porcelán csészénél... Nem volt vicces. eggel el is vitettem magamat  dokihoz Muralival. REndesek voltak, megmérték a lázam, vérnyomásom, aztán a doki felirt egy darab papirra 6(vagy7?) gyógyszert, adagolást, elmagyarázta. a papir alapján meg is kaptam a magamét. Azóta szedem, és ma már egész jól voltam.

A Szerdát színesitette az, hogy este a csapatot elvitte Omár egy team eventre. Valami nagoyn híres nagy és sokcsillagos szállodába mentünk. Taxival. kicsit több mint egy óra alatt 15 Km-t a dugóban. De legalább egy jót beszélgettünk. :) Jó társaságban nem rossz a dugóban ülni. A szállodában csak óvatosan ettem egy kis előételt, egy kis deszerttel. Beszélgettem a srácokkal meg a lányokkal, és persze csináltam képeket is. Nagyon jó hangulat volt, mindenki viccelódött, és hozták a viccesebbnél viccesebb (ámbátor rosszabbnál rosszabb) kajákat nekünk. Itt jegyezném meg, hogy azért vannak dolgok amiben eddig azt hittem nem lehet csalódni. Milyen nép csinálja csípősre a gyümölcssalátát??????? de télleg. miért kell? :-)

Visszafelé az út már csak fél óra volt, nem volt munka utáni dugó. 

Ma meg már csütörtök van. Már értem azt is, hogy miért örülnek a szülők, amikor a gyerek végigalussza az éjszakát. nekem is jólesett. még el is aludtam. Reggel a kitartóan csöngető (igen minden szobának saját csengője van, kopogtatni nem menő) szállodai alkalmazott ébresztett, aki arra volt kiváncsi (miután 10 perccel az első csöngetése után kinyitottam az ajtót), hogy van-e mosnivalóm vagy nincs...

Este kicsit tovább maradtam benn mint eddig, így nem a gyönyörű naplementében sétáltam haza, hanem a sötét feketeségben. Ismét mesés kitérőként jegyezném meg, hogy fura számomra a nyári meleg és az este fél7kor teljes sötéttség. ha nyár van, legyen világos 9ig és kész. továbbá azt sem érzem modern nagyvárosinak, hogy nulla, azaz semmi közvilágítás nincs. Talán a főbb utak mellett van néhol 1-1 lámpa, de egyébként csak a Caterpillart meg SAP meg IBM feliratok világitaniak. Jó, a robogók, buszok, autók sem kapcsolnak lámpát mindig. Minek is, hisz dudálnak :-)

back to topic, megint egy kérdéssel: Mit teszel, amikor: sötét van. mész az utcán. mindenhonnan hangok, dudák, beszédek, motorzúgás hallatszik. Hozzászoktál már, nem igazán zavar, tudsz a gondolataiddal foglalkozni. Jönnek az ismerős, de nem szeretett szagok. Közeledsz az utvonalon lévő putritelep bejáratához. szemben veled feltünik egy világos nadrág, mellette jön egy fehér ing....

....
Amikor melléd érnek derül ki, hogy nem két szellem jön szembe, csak két indián. :)

Napzáró sztori pedig a ogyan jussunk el a pizzázóig egy részlete. Mindenképpen próbálok egyszer valami vdeót csinálni róla, szerintem elmesélve nem teljesen átélhető....de szeretem a kihivásokat, megpróbálom:

megyünk a járdán. Egész jól szituált jártda, viszonylag kevés lukkal, a csatornák fedelei is a helyükön vannak. Alacsony fák vannak középen, de a 2-3 méter szélességben ki tudjuk kerülni őket, akárcsak a belógó elektromos vezetékeket is. kellemesen sétálunk, beszélgetünk. Mellettünk az úton autók, buszok, kétkerekűek. kerülgetik egymást, dudálnak hozzá. Szóval minden rendben. Még attól sem félünk, hogy feljönnek hozzánk, mert a járdák kb 40-60cm magasan vannak az úthoz képest a motorosok miatt. megyünk megyünk. Egyszercsak, minden átvezetés nélkül a járda megszűnik, betonfal. 4 "sávos" út nincs ember aki átmegy rajta, maradunk itt. A fal mellett van még kb 60-80 cm hely, egy embernek elég. Vagy egy motornak. vagy egy fél autónak. mi azt választottuk, hogy elférünk, látszólag ezt a motorosok is elfogadták, és nem löktek fel minket. Amikor megállt a sor jobbnak láttam megállni, és hagyni had küzdjenek motorosaink a helyért, majd köztük elsétálni. Visszafelé viccesebb, akkor szembe jönnek :)

hát ennyi mára

BRB

(vannak képfeliratok is...)